U četvrtak i petak, 24. i 25. studenog 2022. godine u Čakovcu i Svetom Martinu na Muri održana je 3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija za razvoj ruralnog turizma – RRT 2022.

Prvi dan RRT konferencije – studentska konferencija

U četvrtak 24.11.2022. pred 80 studenata i njihovih profesora u dvorani Centra za održivi razvoj na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu održana je prva studentska RRT konferencija. Na konferenciji su bili prezentirani studentski radovi nastali nakon prethodno održane terenske nastave na kojoj je sudjelovalo 60 studenata s osam visokoobrazovnih institucija iz Hrvatske i Slovenije. Studenti su posjetili četiri turističke destinacije u Međimurju: Sveti Juraj na Bregu, Vinski kamp Hažić, Terme Sveti Martin i Čakovec. Cilj obilaska navedenih destinacija bio je stvoriti uvid u trenutno stanje i pripremiti podlogu za izradu radova s idejama i prijedlozima u smjeru poboljšanja njihovih turističkih proizvoda.

IMG-20221129-WA0059
IMG-20221130-WA0010
1670279820682
316222603_516473640502516_3461618531469730687_nn

Vrlo zanimljiva studentska izlaganja moderirala je dr. sc. Marina Barkiđija Sotošek. Prezentirajući ideju inovativnih turističkih sadržaja i načina privlačenja ciljne skupine turista u općinu Sveti Juraj na Bregu, studentice diplomskog studija Menadžment u turizmu iz Opatije Marija Kurečić, Lucija Marjanović i Mia Sajko, pod mentorstvom prof. dr. sc. Daniele Gračan, osvojile su nagradu za najbolji rad. Vrijedne studentice nagrađene su vikendom u prvoj ruralnoj kući u Hrvatskoj s EKO certifikatom uz ručak u obližnjem restoranu, a svi studenti bili su nagrađeni ulaznicama za cjelodnevno kupanje u Termama Sveti Martin.

U obližnjoj dvorani Metalske jezgre održan je i „Dan otvorenih vrata RRT konferencije“ gdje su predstavnici poslodavaca u turizmu i visokoobrazovnih institucija, partnera konferencije, predstavili mogućnosti zapošljavanja i programe obrazovanja učenicima završnih razreda srednjih škola iz neposrednog okruženja.

IMG-20221205-WA0014
IMG-20221129-WA0045

Nakon studentske RRT konferencije u dvorani Centra za održivi razvoj organiziran je „Okrugli stol pod nazivom“: Razvoj novih i inovativnih modela poučavanja STEM-a kao faktor održivog razvoja ruralnog područja u sklopu projekta „ITEO popularizacija STEM-a u Međimurju“ na kojem su sudjelovali mr. sc. Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prost. uređenja, grad. i drž. imovine; Matija Posavec, Međimurski župan; Ljerka Cividini, gradonačelnica Čakovca; prof. dr. sc. Sandra Janković, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija; prof. dr. sc. Dragutin Kermek, prodekan za studijske programe, FOI Varaždin i doc. dr. sc. Damira Tkalec, Međimursko veleučilište u Čakovcu. Okrugli stol moderirao je mr. sc. Željko Blagus, a sve prisutne pozdravio je dekan Međumurskog veleučilišta doc. dr. sc. Igor Klopotan.

IMG-20221129-WA0044
Slika2

S ciljem unapređenja suradnje na području turizma, obrazovanja i kulture, prije početka Okruglog stola upriličen je susret direktora TZ Međimurske županije Rudija Grule i izaslanice direktorice Turističke organizacije Herceg Novog Svetlane Radmilović na kojem su potpisali sporazum o budućoj suradnji. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

IMG_3643_largee
IMG-20221129-WA0043

Dojmove je na kraju Studentske RRT konferencije sažeo Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije koji je istaknuo da su radovi koje su studenti prezentirali prvog dana konferencije bili i više nego sjajni. Vidjelo se da im je terenska nastava inspirativna te da im takav pristup prema nastavi omogućava da stečena teoretska znanja ali i svoju kreativnost te inovativnost stave u funkciju konkretnih projekata. Njihovi radovi biti će od velike konkretne pomoći turističkim dionicima koje su obrađivali u svojim istraživanjima.

Drugi dan 3. međunarodne RRT konferencije – Sveti Martin na Muri

Centralni program RRT 2022 konferencije održan u petak 25.11.2022. pred 70 uzvanika u Termama Sveti Martin otvorio je župan Međimurske županije Matija Posavec, a svojim živopisnim nastupom na početku konferencije zbor gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec oduševio je sve prisutne.

IMG-20221125-WA0023
Slika66
IMG-20221130-WA0003
ples
IMG-20221130-WA0023

Uzvanike su pozdravili Rudi  Grula, direktor TZ Međimurske županije; Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i  konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta; doc. dr. sc. Irena Petrušić, dekanica Fakulteta za menadžment Herceg Novi; doc. dr. sc. Dejan Kojić, prorektor Univerziteta  PIM Banja Luka te doc. dr. sc. Marko Jurakić, Vimal Akademija, Moslavačka Slatina.

Program konferencije bio je organiziran u vidu panel rasprava koje je uspješno moderirala doc. dr. sc. Petra Barišić. Uz sudjelovanje neposrednih nositelja razvojnih aktivnosti ruralnih područja iz više zemalja vodile su se rasprave o odgovornom razvoju ruralnog područja kroz razvoj održivog turizma, edukaciji kao ključnom faktoru odgovornog i održivog razvoja ruralnih područja te novim trendovima u razvoju održive turističke ponude ruralnih područja.

Na prvoj panel raspravi pod nazivom Odgovorni razvoj ruralnog područja kroz razvoj održivog turizma sudjelovali su: Matija Posavec, župan Međimurske županije; doc. dr. sc. Igor Klopotan, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu; Tomislav Gregur, ravnatelj srednje škole Prelog; Martin Srša, načelnik Općine Sveti Martin na Muri i Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu.

IMG-20221129-WA0056
Slika1
IMG-20221129-WA0010

Na drugoj panel raspravi pod nazivom Edukacija kao ključni faktor odgovornog i održivog razvoja ruralnih područja  sudjelovali su: izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ, dekanica Ekonomskog fakulteta Zagreb; prof. dr. sc. Sandra Janković, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija; doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi; red. prof. dr. sc. Boštjan Brumen, dekan Fakulteta za turizam iz Brežica (SLO) i dr. sc. Marcela Andreata–Koren, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima.

IMG-20221125-WA0038
IMG-20221130-WA0033

Na trećoj panel raspravi pod nazivom Novi trendovi u razvoju održive turističke ponude ruralnih područja  sudjelovali su: Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije; Marcel Medak, direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije; Roman Fekeža, TZ Zagrebačke županije i Filip Horvat, direktor TZ grada Čakovca.

Slika44
IMG-20221130-WA0009
Slika33

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula ocijenio je da je 3. RRT konferencija postigla sjajan uspjeh te pohvalio radove studenata koji su pokazali kreativnost i inovativnost u konkretnim projektima. Posebno je zadovoljan što su, uz predstavnike lokalne i regionalne uprave, nadležnog ministarstva, turističkih zajednica i gospodarstva, na skupu sudjelovali i vodeći ljudi uglednih akademskih institucija te njihove kolege iz regije.

Kao zaključak cijeloj konferenciji župan Posavec istaknuo je kako se turizam počeo shvaćati kao jedna vrlo atraktivna gospodarska grana u kojoj se na temelju održivosti nudi i povijesna baština i kultura te sve ono što se može ponuditi kako bi se podigla specifičnost pojedine regije. Istaknuo je kako je Hrvatska mala zemlja, ali ima mnoge specifičnosti na regionalnoj razini i i upravo taj potencijal treba razvijati.

Jedan od sustavnih elemenata 3. međunarodne znanstveno-stručne konferencije za razvoj ruralnog turizma RRT 2022 bila su i brojna izlaganja radova od strane autora održanih u sesijama nakon panel rasprava, a također i putem online platforme. Voditeljice sesija bile su doc. dr. sc. Petra Barišić, dr. sc. Marina Barkiđija Sotošek, dr. sc. Maša Trinajstić i doc. dr. sc. Marina Perišić Prodan (online). Svi odabrani radovi nakon uspješno završenog procesa recenziranja biti će uvršteni i objavljeni u Zborniku radova 3. međunarodne znanstveno-stručne konferencije.

Domaćin 4. RRT konferencije biti će Ekonomski fakultet u Zagrebu, a domaćin 5. RRT konferencije Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

Comments are disabled.